HÜDAİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL TANITIM BİLGİLERİ
OKULUMUZDA BULUNAN ALAN VE DALLAR:
1- Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI DALLARI
· Mutfak
· Servis
· Pastacılık
· Host ve Hosteslik (Uçak,Gemi,Tren,Otobüs)
2- Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı
· Ön büro (resepsiyon)
· Kat Hizmetleri,
· Rezervasyon
· Operasyon
1-YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI DALLARI
· Mutfak
· Servis
· Pastacılık
· Host ve Hosteslik (Uçak,Gemi,Tren,Otobüs)
Okulumuzda Servis Ve Mutfak Dallarında Eğitim verilmektedir.
*SERVİS DALI
AMACI
Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, Kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir.
Meslek liselerinin ´´Servis´´ bölümü ile ´´Servis Hizmetleri´´ bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Ayrıca Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin servis bölümü ile Anadolu Kız Meslek Liselerinin ´´Servis Hizmetleri´´ dalından mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve ´´Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği´´, ´´Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği´´, ´´Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)´´ ´´Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği´´, ´´Seyahat İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)´´, ´´Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)´´, ´´Turizm İşletmeciliği ( Uygulamalı Bilimler Y.O.)´´, ´´Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)´´, ´´Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O)´´, ´´Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)´´, ´´Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)´´,´´Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O)´´, ´´Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)´´, ´´Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Y.O)´´, ´´Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)´´ lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
Ayrıca Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi çalışma süresi 1 yıldır. Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, Kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir, Bar, ziyafet, yiyecek-içecek servisi, cost (maliyet) kontrol konularında uzmanlaşma olabilir, Bir servis elemanı, yiyecek-içecek müdürlüğüne kadar yükselebilir.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Servis elemanı olmak isteyenlerin:
- Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı,
- Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen,
- Güler yüzlü, saygılı,
- Başkalarını ikna edebilen, sabırlı,
- Görgü ve protokol kurallarını bilen,
- Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Servis elemanları yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve düzenli, zaman zaman gürültülü ve kalabalıktır. Servis elemanları çalışırken birinci derecede insanlarla ilişki halindedir. Çalışma zamanı genellikle vardiya usulü olup, kişi haftanın bir günü izinlidir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler. Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece özellikle turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma sorunları hemen hemen hiç yoktur. Yiyecek içecek sunumunda, otomasyona gidilemediği için, garsonluk geçerliliğini korumakta ve bu meslekte eleman ihtiyacı her zaman olmaktadır.
*MUTFAK DALI
Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI
Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemenları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Mutfak personeli olmak isteyenlerin;
- Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,
- Bedence güçlü ve sağlıklı,
- Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
- Temiz, titiz, sorumlu,
- Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
- Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir.
Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler.Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. Zaman zaman işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları ile iletişim kurarlar. Çalışırken dikkatli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler.
Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda, soğukçu, sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir.
- Meslek deneyimine bağlı olarak kişi çalıştığı yerde Aşçıbaşı olarak görev alabilir.
- Meslek liselerinin "Mutfak" alanından mezun olanlar istedikleri takdirde, bitirdikleri alan, kol ve bölümlerinin devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokula sınavsız geçiş yapabilirler.
2-KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI
Günümüzde turizm olayının ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan kazandığı önem, her geçen gün artmaktadır. Turizm sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Rekabet koşulları altında, uygun nitelikli meslek elemanı ihtiyacını karşılayacak eğitim politikalarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda turizm sektörü konaklama hizmet alanı ülkelerin özel ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler olarak özel planlamalar yapılmaktadır. Ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Turizm sektöründe ara elemana ve orta kademe yöneticisine ciddi şekilde ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Ayrıca konaklama hizmetlerine ve seyahat acenteciliği hizmetlerine yönelik, reklâm ve sigorta, oto kiralama, konaklama destek, satış ve satış sonrası hizmetlere paralel hizmetler de düşünüldüğünde bu iş kolunun geniş boyutta dolaylı istihdama yol açtığı da bir gerçektir.
Konaklama ve seyahat hizmetlerinin MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
İnsanların konaklama ve seyahat ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile eğitim verilen bir alan olup,
· Ön büro (resepsiyon)
· Kat Hizmetleri,
· Rezervasyon
· Operasyon
Ön büro ve Kat hizmetleri bu yıl okulumuzda açılacak olan dallardır.
Ön Büro
Tesis yönetiminin belirlediği prosedüre uygun olarak konukları karşılama, etkili ve verimli şekilde oda satışı yapma, konuk istek ve şikâyetleriyle ilgilenme ve ilgili raporları hazırlayabilme kabiliyetine sahip nitelikli elemanları yetiştiren daldır.
Kat Hizmetleri
Kat Hizmetleri departmanında konaklama tesisi standartlarına uygun kalitede temizlik ve düzeni, kişiye özel hizmetleri bölümü ile işlerin yapılmasını sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olan sorumluluk sahibi nitelikli elemanları yetiştiren daldır.
İstihdam Alanları
Konaklama ve Seyahat Alanının Ön Büro ve Kat Hizmetleri dallarını bitiren öğrencilerimiz her türlü konaklama tesisinde ön büro elemanı ve kat hizmetleri elemanı olarak hizmet verebilecek yeterlilikte olup bu işletmelerde rahatlıkla istihdam edilmektedir.
Rezervasyon ve Operasyon dallarından mezun olan öğrencilerimiz TURSAB'a bağlı seyahat acentelerinde ara eleman ve orta düzey yönetici olarak istihdam edilmektedir.
Eğitim ve Kariyer İmkanları
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı mezunu öğrencilerinin eğitimlerine Ön Büro ve Kat Hizmetleri dalları mezunları Turizm İşletmeciliği Operasyon ve Rezervasyon dalı mezunları ise Turizm Rehberliği,Turizm İşletmeciliği ve otobüs kaptanlığı gibi bölümlerde yüksek öğrenimine devam edebilmektedir.
Mezunlarımız çalışma hayatındaki performanslarına göre Resepsiyon Şefi,Rezervasyon Şefi,Ön Büro Şefi,Ön Büro Müdürü,olarak yapabilmektedirler.Kat Hizmetleri mezunlarımız ise Çamaşırhane Şefi,Kat Şefi ve Housekeeper olarak görev alabilirler.
OKULUN STAJ İMKANLARI
*SANDIKLI'DAKİ TURİZM İŞLETMELERİNDE
*ANTALYA'DAKİ TURİZM İŞLETMELERİNDE
*YURTDIŞINDAKİ ÜLKELERDE BULUNAN TURİZM İŞLETMELERİNDE(ÖZELLİKLE ALMANYA'DA)
*OKULUMUZDA KIZ-ERKEK KARMA EĞİTİM VERİLMEKTEDİR.